top of page

När jag skapar glas

känner jag med alla sinnen. Man samlar intryck av allt omkring sig, natur, musik, filmer och fantasier. Även hur man själv känner sig, vilken stämning man har för ögonblicket, påverkar vad man gör för stunden. Allt detta strömmar fram ur mina händer och ut i glaset. Jag vill förmedla värme, sensualitet och nyfikenhet med mitt glas.

 

När jag formar ett mönster har jag en grund ide, även om det kan vara väldigt komplicerat, så kämpar jag inte emot mönstrets vilja utan jag låter det bara ske.

 

Färgerna i glaset väljer man i hyttan, man jobbar med glastappar i väldigt många nyanser. Jag får som en bild framför ögonen hur den färdiga pjäsen kommer att se ut om jag väljer vissa färger. Hur de mörka och ljusa färgerna kommer att framhäva varandra och bilda skira slöjor tillsammans med mina mönster.

 

I Hyttan visar jag min ide med skisser till att börja med, när formen ska göras och när alla färger ska läggas i lager för mig att arbeta i. Den varma delen, att blåsa glaset får jag hjälp med, ett otroligt team work med skickliga glasblåsmästare.

 

Den kalla delen som är väldigt tidskrävande gör jag själv, den består av att skissa mönster och skära ut dessa i mallar. Blästra och gravera, ta bort färger och få fram mängder av skiftningar och mönster i det färgade glaset. Jag kan gravera upp till en vecka på en större pjäs, där man använder olika storlekar på diamant trissor för att få fram detaljerna i ett mönster. Varje pjäs är unik och görs i ett ex.

 

  • Wix Facebook page
bottom of page