top of page

Underfång 

Det betyder att det färgade glaset ligger på insidan av glaspjäsen och på utsidan finns det klara glaset.

När jag jobbar med ett underfång, arbetar jag direkt på den färdiga formen som tex en öppen skål.

Jag ritar upp mönstret på en bläster tejp som jag fäst på en planglasskiva, skär ut mönstret med en skalpell och fäster det på insidan av skålen.

Så blästrar jag fram de olika färgerna som ligger i tunna lager runt själva mönstret som skyddas av bläster tejpen.

Därefter tar jag bort tejpen och graverar fram alla mindre detaljer med hjälp av gravering där jag väljer mellan ett 15 tal olika storlekar på diamat stift.

 

Överfång

Där ligger alla färg skikt på utsidan av glaspjäsen istället, då kan jag antingen jobba på en färdig form som tex. en lampa eller en vas. Eller använder jag tekniken när man gör ett graalämne som så småningom ska bli en vas eller skulptur.

Jag arbetar fram mönstret i princip på samma sätt som med underfånget, skillnaden är att jag jobbar på insidan på underfånget och på utsidan med överfånget.

Graal 

Som jag nämnde tidigare börjar man att göra själva graal ämnet i hyttan och lägger där alla färger i tunna lager på utsidan av det äggformade ämnet.

Det kyls ner över natten sedan börjar mitt arbete med att göra ett mönster, därefter blästrar och graverar jag färdigt ämnet.

Så tar man ämnet till hyttan lägger det i en ugn som tempereras upp långsamt till 500 grader, fångar an klarglas på pipan och gör en ”navel” som man fäster mot öppningen på ämnet.

Sedan värmer man upp ämnet ytterligare, fångar an klarglas utanpå ämnet och blåser upp det till en vas eller skulptur.

Dubbel Graal 

En teknik som jag har utvecklat, man gör på samma sätt som med graalen men man gör proceduren med själva ämnet två gånger så man får två lager med mönster ovanpå varandra innan man värmer upp ämnet för tredje gången och täcker det med klarglas för att göra det färdiga objektet.

Ariel

Även detta en gammal teknik som jag använder och gör lite på mitt eget sätt med. Principen är den samma som med ett graal ämne, jag gör mitt mönster på samma sätt men med en skillnad. Jag blästrar mycket djupare runt mitt mönster så där bildas små fåror i glaset. Efter att ämnet åter är uppvärmt kränger man över en ”klarglasstrumpa” som smiter åt runt ämnet och då innesluts luft i kanalerna som jag gjort tidigare. Därefter fångar man an klarglas i ett par lager över ämnet och gör pjäsen klar.

Trippel Graal 

Även denna teknik har jag utvecklat, som jag är mycket stolt över. Från Dubbel till Trippel, man gör ett tredje lager med mönster, alltså värmer man upp ämnet en fjärde gång innan man färdigställer pjäsen.

Det blir en mängd timmar med gravering och förberedelser innan en Trippel Graal blir färdig. Jag har gjort 7 st av dessa komplicerade pjäser. Ingen annan har provat detta någon stans i världen.

Graal Skulptur 

Här använder man graal ämnet på ett annat sätt, eftersom man inte ska blåsa upp detta ämnet utan skulptera det, öppnar man upp ämnet i bottnen när det är varm och sitter på pipan. Man formar det till en ”snabel” (eller tratt) och suger in klarglas i ämnet, alltså fyller ämnet med glas för att bibehålla mönstrets karaktär. Därav namnet ”snabla” glas. Sedan fångar man an klarglas utanpå det solida ämnet och skulpterar fram pjäsen.

  • Wix Facebook page
bottom of page